Vervoerskosten

Als ondernemer zijn zakelijk gereden kilometers aftrekbaar, maar hoe doe je dit met je auto, breng je deze zakelijk in of houdt je deze prive? En wat als je met het openbaar vervoer reist? Hier geven wij in grote lijnen een overzicht van de (on)mogelijkheden omtrent vervoerskosten.

Auto op de zaak of privé?

Wist jij dat je voor de Inkomstenbelasting en de BTW verschillend keuze’s mag maken? Je hoeft dus niet persé voor beide belastingen dezelfde keuze te maken!
Je maakt een keuze voor de inkomstenbelasting en voor de btw. Voor beide moet je apart beslissen of je de auto privé houdt of zakelijk verwerkt.
Bovenstaande keuze is belangrijk omdat de aftrek van de autokosten verschillend geregeld is voor privéauto’s en auto’s van de zaak.
Maar let op: deze keuze mag je maken bij de start van je bedrijf of bij de aankoop van de auto. De keuze ligt vervolgens vast totdat je de auto vervangt. Dit is een harde eis vanuit de Belastingdienst. Je mag dus niet van keuze wisselen als bijvoorbeeld je auto 15 jaar oud wordt, dit is niet toegestaan!

Keuze 1: Inkomstenbelasting
Auto privé:
Wanneer je jouw auto privé houdt, dan mag je € 0,19 per kilometer als kostenpost je in boekhouding zetten. Dit is een fictief bedrag dat je van je winst mag afhalen. Maar dat betekent niet dat je gebonden bent aan dit bedrag richting jouw klanten, je mag prima een hoger bedrag vragen.

Auto zakelijk:
Als je de auto zakelijk zet dan mag je alle kosten opvoeren. Van de wegenbelasting tot de verzekeringen, brandstof en onderhoud. Het nadeel is wel dat je een bijtelling moet betalen. Deze bijtelling tel je fictief op bij je winst aan het einde van het jaar. Deze bijtelling moet je zien als een vergoeding voor het privégebruik van je (zakelijke) auto.

Afhankelijk van de leeftijd van jouw is deze bijtelling 22% van de cataloguswaarde (jonger dan 15 jaar) of 35% van de dagwaarde (ouder dan 15 jaar, jonger dan 30 jaar). Heb je een elektrische auto? Dan kan de bijtelling lager zijn. Heb je een oldtimer? Dan kan de bijtelling ook anders zijn.

Ook zet je bij deze variant je auto op de balans en ga je deze afschrijven. Je hebt dus een aantal jaren voordeel hiervan want je shrijft je auto over het algemeen in 5 jaar af. Je doet dus je aankoop – restwaarde/5 jaren. Dit zijn de kosten die je elk jaar in je boekhouding zet.